facebook

Kulinarne opowieści

Jesteśmy małżeńską mieszanką osobowości. W tym kulinarnych. Dodatkowo pochodzimy z różnych regionów kuchennych, - mieszanka Kaszubki z poznańskimi pyrami i Mazowsza z Kurpiami. Z jednej strony, tego czego nie znamy nie tkniemy, a z drugiej strony gna nas ciekawość po świecie, gdzie chcąc czy nie chcąc próbujemy wiele potraw, dań, napojów.
Ta strona przeznaczona jest głównie dla osób, które wybierają się w podróż do Azji południowo wschodniej i (tak czy inaczej) będą się tam żywić. Chcieliśmy się podzielić swoimi doświadczeniami, tak by inni mogli również z nich skorzystać.
Niewiele rzeczy jest w życiu przyjemniejszych niż jedzenie. Jedzenie które daje nam siłę do dalszego funkcjonowania. Oboje uwielbiamy dobrze zjeść. A kluczowym słowem jest tu słowo "dobrze".
Postanowiliśmy opisać wszystko to, co jest związane z pożywieniem, jakiego doświadczamy w Azji, podczas naszej dziewięcio i pół tygodniowej wyprawy.
Odwiedzamy kraje takie jak: Singapur, Malezja, Tajlandia, Laos, Kambodża i Wietnam. Staramy się jeść przede wszystkim w małych rodzinnych knajpkach, które są oblegane przez tubylców. Jeśli oni tam jedzą - znaczy, że nie dybią z czerstwym i nieświeżym jedzeniem na niczego nie podejrzewających turystów.

Niestety, często mamy też tak, że nie próbujemy nowych potraw, a bardziej koncentrujemy się na tym, czy danie, które chcemy zamówić pozwoli nam zebrać siły, napełnić brzuchy, czy raczej będzie "niezjadliwe" i na nic się zda nasze próbowanie.

Podróże dają nam cudowną możliwość próbowania różnych kuchni, lokalnych potraw, wyjątkowych owoców. Możliwość doświadczenia autentyczności miejsca, poprzez kontakt z miejscową kuchnią jest dla nas dużym plusem każdej naszej wyprawy.

Podróż w nowe miejsce jest okazją do odkrycia nowych smaków, nowych doznań, znalezienia tego co  niepowtarzalne. 

Azja Południowo-Wchodnia

(w dziewięć i pół tygodnia)

 

 

 

 

Dzięki Bogu - Cola jest wszędzie...

comments powered by Disqus
Copyright ludziepodrozuja.pl 2011/2012